Přírodní sladidlo stévie

Stévie sladká je známé a oblíbené přírodní sladidlo, jehož výhody ocení nejen všichni diabetici. Jedná se o bylinku, která se přirozeně vyskytuje v tropických a subtropických oblastech Jižní a Střední Ameriky. V porovnání s dalšími přírodními sladidly má stévie jednu velkou výhodu, a to že neobsahuje žádné kalorie. Navíc je mnohonásobně sladší než cukr (200krát až 300krát).

stevie2

Proč používat stévii

Jestliže se ani při diabetu nechcete vzdávat sladkostí, tak nemusíte. Stévii můžete využít na oslazení kávy i čaje, při pečení různých moučníků a také s ní zakoupit bonbony, čokolády a další pochutiny. Jelikož zvyšuje produkci inzulinu, tak pomáhá snižovat projevy cukrovky.

Dále také snižuje únavu, podporuje trávení nebo zamezuje tvorbě zubního kazu. Navíc pokud chcete kouřit či omezit konzumaci alkoholu, rovněž vám ji můžeme doporučit. Stévie sladká totiž snižuje chuť na alkoholické nápoje i na tabákové výrobky.

Nejvíce sladké jsou listy. Ty obsahují tzv. diterpenické glykosidy, které se běžně označují jako steviosidy. Ty se dnes běžně využívají pro slazení nápojů, potravin nebo například při výrobě zubních past.

stevie3

Kde sehnat stévii

Stévii jako sladidlo běžně zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo i v lékárnách. Může být ve formě kapek, tablet nebo prášku. Také si ji doma můžete vypěstovat. Ideální je stévii vsadit do skleníku, dařit se jí ale bude i na balkoně nebo na okenním parapetu. Z rostliny pak můžete používat právě listy, a to jako čerstvé nebo sušené. Stévii nemusíte na konci léta vyhazovat, stačí ji seříznout a zazimovat. Na jaře rostlina opět obrazí.

Jelikož je stévie poměrně nové sladidlo, kolují různé názory na to, proč ji používat či nepoužívat. Do roku 2011 nebyla v Evropské unii jako sladidlo vůbec povolena. Od té doby se užívat sice smí, ale i tak doporučujeme, abyste při jejím užívání byli opatrní a stévií nenahrazovali veškerá sladidla.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *