Ovocný koláč s ovesnou drobenkou

ovocný koláč

To, že máte cukrovku, ještě neznamená, že si nemůžete dát nějaký dobrý moučník ke kávě. Vyplatí se ale, když si ho sami upečete, než když si ho koupíte v pekárně. Budete si jisti jeho složením a navíc budete vědět, jaké je poměr sacharidů, tuků a bílkovin v jedné porci, takže mu pohodlně přizpůsobíte svůj celodenní jídelníček.

Na koláč se vyplatí použít ovocné plody s nižším obsahem sacharidů, jako jsou třeba borůvky, jahody, rybíz nebo kyselá jablka. Obecně se při cukrovce příliš nedoporučuje konzumace ovoce s vysokým obsahem cukru – jako jsou banány, hroznové víny nebo třeba hrušky. Koláč upečete během okamžiku. Dát si ho můžete na snídani nebo třeba i ke svačině. Díky použité celozrnné mouce a ovoci obsahuje dostatek vlákniny a zasytí na delší čas.

ovocný koláč

Ingredience na 1 koláč

150 g pšeničné hladké mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 ml bílého jogurtu
125 ml mléka nebo vody
2 vejce
100 g rostlinného oleje
80 g ovocného cukru
1/2 sáčku kypřícího prášku
hrst ovesných vloček
půl hrsti mletých ořechů
30 g změklého másla
500 g borůvek, jahod nebo jiného ovoce



Postup přípravy

Mouku smícháme s ovocným cukrem a kypřícím práškem. Přidáme mléko, vejce, bílý jogurt, olej a vše vyšleháme. Řidší těsto přelijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo na malý plech. Posypeme ovocem a drobenkou z ovesných vloček, ořechů a másla. Dáme péct do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 40 minut.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *