Cukrovka a vyšší riziko rakoviny

cukrovka-rakovina-01

Bohužel cukrovka je onemocnění, které se podílí na vzniku rakoviny. Již v roce 2011 byla v sousedním Německu provedena studie a ta tuto skutečnost (původně domněnku) potvrdila. Cukrovka tedy přímo souvisí s nádorovými onemocněními a to tak, že pokud trpíte cukrovkou, stoupá vám i pravděpodobnost rakoviny. Je tedy nutné dodržovat preventivní opatření.

Jaká rakovina diabetikům hrozí?

Diabetici, kteří trpí cukrovkou 2 typu, mají vyšší riziko rakoviny jater nebo slinivky břišní. V případě rakoviny jater se riziko zvyšuje až šestinásobně a u rakoviny slinivky téměř pětinásobně. Dále se diabetiků ve více než dvojnásobných případech týká rakovina ledvin, štítné žlázy, jícnu, tenkého střeva nebo nervového systému.

Zatím však nebylo odhaleno, jaké mechanismy v těle diabetika vedou právě ke zvyšování pravděpodobnosti nádorových onemocnění. Sledoval se například vliv inzulínu, u kterého se zvyšování rizika nádorů předpokládá, jelikož se jedná o růstový stimulátor a ten by tak mohl ovlivňovat i růst rakovinotvorných buněk v organismu. V tomto důsledku byl z trhu stažen například inhalační inzulín, který se podával pouze v rámci experimentální léčby a bylo u něj vydáno podezření na vznik rakoviny plic.


Vliv metabolických poruch obecně

Ze studií obecně vyplývá, že metabolické poruchy mohou zvyšovat riziko vzniku nádorů. Rizika zde platí pro muže i pro ženy stejně. Vyšším rizikem jsou postiženy především osoby, které kromě cukrovky trpí také obezitou. Protože jak cukrovka, tak i obezita jsou předpokladem pro nádorové bujení.

Zatímco pacientům s 1. typem cukrovky se doporučuje dodržovat klidový režim a snížit tak spotřebu inzulinu. Pacientům s 2. typem cukrovky obvykle stačí zhubnout a vsadit na zdravou a vyváženou stravu. Nic víc než preventivní opatření totiž podniknout nemůžete. Spouštěčem rakoviny je také stres, proto se snažte svou nemocí zbytečně nenervovat, abyste si nezpůsobili ještě větší zdravotní problémy.

cukrovka-rakovina-02

Antidiabetika a další léky

Riziko vzniku rakoviny je možné zvýšit nebo snížit použitím různých léků. Tyto údaje zatím nejsou podloženy příliš mnoha průzkumy a je spíše otázkou času, zda je nějaké studie potvrdí či nikoliv. O vhodnosti vybraných léků byste si měli vždy přečíst v příbalovém letáku, případně pokud vás tato informace nějak znepokojuje, tak se ptejte svého lékaře.

Rakovina a cukrovka mají v praxi podobné spouštěče. Tím významným jsou nezdravé stravovací návyky a také strava chudá na vlákninu, která se podílí na čištění střev, kde sídlí prospěšné bakterie pro naši imunitu.

 
Poslední komentáře
  1. Petr Šlezinger

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *