Čočková polévka se zeleninou

čočková polévka

Luštěniny jsou obecně skvělým zdrojem komplexních sacharidů a bílkovin. Obsahují pomalé cukry, které vás zasytí na dlouhou dobu, a také značné množství prospěšné vlákniny. Ta zase pomůže od nepříjemných střevních problémů a zároveň zpomalí zvyšování hladiny krevního cukru. Pokud například porovnáte čočku a pečivo z bílé mouky, je čočka určitě nutričně i z pohledu diabetika mnohem zajímavější potravinou.

Tento recept na čočkovou polévku s kořenovou zeleninou si můžete připravit na oběd i k večeři. Polévka je výborná sama o sobě a při dostatečně velké porci ji již nemusíte doplňovat ničím dalším. Její příprava je velmi jednoduchá, a pokud si čočku na noc před vařením namočíte nebo když použijete tlakový hrnec, budete mít uvařeno během 40 minut.

Ingredience na 4 porce

100 g zelené čočky

1 litr zeleninového vývaru

1 mrkev

2 rajčata

1/2 pórku

2 stroužky česneku

1 cibule

1 lžíce rostlinného oleje

majoránka

sůl a pepř podle chuti

 



Postup přípravy

Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru do poloměkka. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, mrkev a pórek. Poté přidáme čočku spolu s vývarem a s nakrájenými rajčaty. Společně dusíme až do změknutím, případně podle potřeby dolijeme trochu vroucí vody. Nakonec stačí dochutit solí, pepřem a majoránkou, nebo jiným oblíbeným kořením.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *