Celozrnný kuskus s kuřecím masem a zeleninou

kuskus

Kuskus je oblíbená těstovinová příloha. Nejčastěji se vyrábí z pšenice. Dá se ale zakoupit i jako celozrnný, který je v porovnání s běžným bílým kuskusem bohatší na živiny a zasytí proto na delší dobu. Celozrnný kuskus má také vyšší obsah vlákniny než kuskus bílý. O tu se ale postará i zelenina v receptu, kterou můžete střídat dle chuti a ročního období.

Celozrnný kuskus s kuřecím masem a zeleninou je ideální na oběd i na večeři. Jelikož se jedná o jídlo jednoduché na přípravu a doma si ho uvaříte během 20 minut, tak ho můžete připravovat i na poslední chvíli a třeba jen jako jednu porci. Kuskus doporučujeme doplnit okurkovým nebo rajčatovým salátem, protože i konzumace čerstvé zeleniny bohaté na vitamíny je velmi důležitá.

Ingredience na 2 porce

300 g kuřecího masa
150 g celozrnného kuskusu
300 ml vroucí vody nebo vývaru
1 lžíce rostlinného oleje
1/2 cukety
1 střední mrkev
1 cibule
1 stroužek česneku
4 růžičky květáku nebo brokolice
sůl, pepř, bylinky

Postup přípravy



Lžíci oleje nalijeme na nepřilnavou pánev, na které orestujeme cibuli s kuřecím masem. To lehce osolíme, opepříme, přidáme čerstvé nebo sušené bylinky a nadrobno nakrájenou zeleninu. Směs zalijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut. Mezitím si připravíme kuskus, který dáme do hrníčku, zalijeme ho dvojnásobkem horké vody nebo vývaru a necháme nabobtnat. Nakonec kuskus přidáme na pánev, dobře promícháme a můžeme podávat.

kuskus

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *